Meni
Pametna rješenja / Savjeti i inspiracije

Zintra akustična rješenja: tajna savršenog (pri)zvuka

Akustika je snažna odrednica općeg uspjeha poslovanja gotovo svakog sektora – trgovačkog, ugostiteljskog, bankarskog, zdravstvenog, obrazovnog… i to je razlog zbog kojeg se od stručnjaka za interijere sve više traži rješenje za kvalitetnu, ali oku ugodnu, zvučnu izolaciju.

Iako su zvukovi svugdje oko nas i sastavni su dio naše svakodnevice, kvaliteta tih zvukova itekako utječe na naše raspoloženje. Na prvu ponekad toga nismo niti svjesni. Upravo iz tog razloga se sve više pažnje pridaje kvalitetnoj zvučnoj izolaciji tijekom projektiranja i dizajniranja interijera, a za to postoje jako dobri razlozi. Dekorativna zvučna rješenja više nisu izazov.

Razna istraživanja su pokazala da se čak i u trgovinama pazi na odabir glazbe kao i na glasnoću. Naime, kupac se ondje treba osjećati ugodno i provesti više vremena što će naposljetku dovesti do kupovine. To je samo jedan od primjera koji bi možda neki nazvali banalnim. No, je li doista tako? Ako na problem gledamo očima kupca – iz trgovine u kojoj nam je buka nesnosna i čini nas nervoznima, lako ćemo otići u drugu. S aspekta trgovaca to je, naravno, puno veći problem. Isto vrijedi i za ugostiteljske objekte i hotele. No, ne smijemo smetnuti s uma da kvaliteta zvuka utječe na zdravlje te potiče produktivnost i koncentraciju. Stoga je iznimno bitno da radimo u okruženju u kojem nas pozadinski zvukovi neće ometati u radu niti činiti iscrpljenima na kraju radnog dana.

FOTO: Zintra (Curved Sticks – valovite letvice na stropu)

Akustična rješenja daleko su od onoga što su nekad bila i estetikom i kvalitetom

Akustika je snažna odrednica općeg uspjeha poslovanja gotovo svakog sektora – bilo da se radi o trgovačkom, ugostiteljskom, bankarskom, zdravstvenom, obrazovnom… To je razlog zbog kojeg se od stručnjaka za uređenje interijera sve više traži da pri osmišljavanju prostora imaju na umu kvalitetno zvučno rješenje, ali u kombinaciji s estetski prihvatljivim i zanimljivim rješenjima. Neki bi se mogli pribojavati da bi akustična rješenja mogla narušiti izgled interijera, no davno su iza nas vremena teških tapeciranih vrata na uredskim sobama iza kojih se održavaju važni poslovni sastanci ili debelim nezgrapnim pločama obloženih zidova koji su izgledali sumorno i djelovali zagušujuće.

Od stručnjaka za uređenje interijera sve se više traži da imaju na umu kvalitetnu zvučnu izolaciju u kombinaciji s estetski zanimljivim rješenjima
FOTO: Zintra (Wall Tiles – zidne ploče)

Svijet naprosto juri dalje, a sve to zahtijeva i dovodi do novih tehnoloških rješenja u svim segmentima naše svakodnevice. Treba iznaći i pružiti nove mogućnosti sve većim zahtjevima koji su pred nas postavljeni. 

Na zahtjeve kvalitetne akustike i estetike, dva u jedan, fantastične odgovore je dao Zintra tim. Osmislili su niz akustičnih rješenja koja će i više nego ispuniti sva očekivanja, zamisli i ideje, a njihovi zvučni paneli i instalacije, ne samo da neće narušiti estetiku prostora, već postaju prava umjetnička djela.

FOTO: Zintra ( Acoustic Ceiling Clouds – akustični stropni oblaci )

Čuva uši, živce, ali i cijelu planetu

Zintra zvučni paneli, pregrade, ploče, letvice i ostale instalacije, pružaju vrhunsku akustiku. U savršenoj su kombinaciji s besprijekornim dizajnom koji će se uklopiti u bilo koji stil interijera. Smanjenje razine buke, minimiziranje zagađivača zraka u zatvorenom prostoru, jednostavno čišćenje usisavačem za prašinu, lagano postavljanje i protupožarna klasa B, samo su neki od razloga zašto je Zintra savršen materijal za zelenu gradnju današnjice i budućnosti.

FOTO: Zintra ( Patterns Devraj – panel uzorak Devraj )

Zintra akustična rješenja smanjuju količinu bilo kojeg zvuka i sprječavaju eskalaciju razine buke. NRC (noice reduction coefficient odnosno koeficijent smanjenja buke) od 0,45-0,9, gotovo je 20 puta veći od onog kojeg pruža standardna gipsana ploča. Izgledom će dodatno oplemeniti prostor u kojem se nalaze s obzirom da su mogućnosti, bez pretjerivanja, nebrojene. Naime, u ponudi su 24 osnovne boje, ali tu je i digitalni print tako da doista svatko može izabrati baš ono što mu odgovara.

FOTO: Zintra ( Print Art )

Mogu se postaviti kao pregradni zidovi, instalacije na postojećim zidovima, pa čak i na podovima, skulpture na stropovima, pregrade na radnim stolovima koje su osobito dobrodošle u urede otvorenog tipa… Izbor boja, oblika i dizajna je doista ogroman. Takva zvučna rješenja često izgledaju kao prave umjetničke instalacije u prostoriji.

FOTO: Zintra ( Acoustic Desk Divider – akustična pregrada za stol)

No, Zintra vodi računa o još jednom globalnom problemu, a to je očuvanje planete. Njihovi akustični i modularni proizvodi su i ekološko prihvatljivo rješenje. Napravljeni su, naime, od materijala koji se poslije mogu 100 posto reciklirati poput boca i ostale plastike izvađene iz oceana.

60% reciklirane PET boce, 35% recikliranog sadržaja iz proizvodnje, prije korištenja i 5% PLA kiselina, materijal na biološkoj bazi.