Meni
Iverpan i ljudi / Iza kulisa

Zlatko Nenadić – Kvaliteta je kupcima najbitnija. I nama.

Zlatko Nenadić, voditelj održavanja i prvi Iverpanov serviser, zna dušu svakog stroja, a uz to je prilično vješt s nogometnom loptom, dva kotača svog brdskog bicikla i jednom daskom kojom se sjuri niz snježnu stazu

Kvaliteta je odlučujuća. Kupcima je sve važno – rokovi, cijena, ali Zlatko Nenadić, voditelj odjela održavanja u Iverpanu, ističe kvalitetu kao možda najvažniji razlog koji kupce čini u potpunosti zadovoljnim.

– Kvalitetu će kupci uvijek cijeniti – govori i pojašnjava da je to ono što kupcima svaki dan potvrđuje da su dobro izabrali ili im govori da su pogriješili. A to znači da je kvaliteta važna i Iverpanovim djelatnicima.  

Ako kvaliteta proizvoda nije dobra, ne postoji ništa što to može opravdati – kaže Nenadić.

Zlatko je u Iverpan došao prije dvadeset godina ne znajući puno o drvnoj industriji, ali zahvaljujući poslovnoj kulturi Iverpana, napredovao je unutar tvrtke. CNC strojevi bili su za njega nešto novo, iskoristio je Iverpanovu ponudu i otišao u Njemačku na edukaciju, a samo godinu dana nakon dolaska postao je voditelj smjene.

Istodobno je igrao nogomet. Sportovi su njegova strast, a nogomet je najveća. Ne samo da je igrao u mladenačkoj fazi života, bio je i u velikom klubu, ali ozljeda koljena izbacila ga je s terena kada je igrao za veteransku ekipu. Nije pristao na to.

– Ne mogu se oduprijeti porivu da pipnem loptu kada je vidim, to je jače od svega – kaže uz osmijeh. Zaliječivši ozljedu vratio se nogometu, samo je promijenio teren i danas igra u dvorani. S ekipom posljednjih četrnaest godina svake srijede zabija golove, a ponedjeljkom to čini s kolegama iz Iverpana.

Zlatko je bio prvi serviser u Iverpanu, a dolazak još jednog djelatnika na te poslove značio je i početak odjela održavanja. S vremenom, korištenjem sve složenijih i kvalitetnijih strojeva, raznih pila, kanterica, CNC-ova i drugih strojeva, održavanje je postalo prateći dio proizvodnje jer, prirodno, svi strojevi zahtijevaju i dostupan sustav održavanja.

Zahvaljujući održavanju osigurava se proizvodnja. Zlatko je voditelj odjela održavanja posljednjih sedam godina, a toliko je prije voditeljske pozicije i proveo u tom odjelu.

– Kad sam došao u Iverpan, svi su mi pomagali. To je cijelom timu u interesu, pomoći novim ljudima, što prije i bezbolnije ih uključiti u posao – govori o prirodnom procesu koji se njeguje u Iverpanu. Svi nastoje nove djelatnike osposobiti da što prije budu u stanju samostalno raditi jer time sebi olakšavaju posao, postaju uigran tim u kojem svi jednako znaju pa tako mogu zajednički ostvarivati planove.

– Ljeti sam na brdskom biciklu. Sat vremena lijepog napora u prirodi i vratiš se sa smiješkom na licu – kaže Zlatko koji je, iako se samo rekreativno penje na bicikl, pojavljuje i na amaterskim utrkama po Velebitu, na Krku, sudjelovao je na utrci Adria Bike.

– Na biciklu vidiš stvari koje inače ne možeš, naletiš na zaseoke u kojima kao da je vrijeme stalo prije pola stoljeća – govori kroz smijeh tumačeći kako je to idealan način upoznati sve ljepote Hrvatske. Zimi Nenadić dva kotača zamijeni jednom daskom, snowboardom. Zahtjevna vještina iziskivala je puno truda, ali Zlatko je bio uporniji od svih padova zahvaljujući kojima je učio boardati.

– Trebalo je puno volje za savladavanje snowboardinga, padalo se svakih metar, ali kada sam se uspio spustiti niz stazu bez pada, to je bio jedan od najsretnijih dana – opisuje.

– Najvažniji je pristup ljudima. Nove treba motivirati i to nam je svima zadatak kada se popunjava tim. Uz to, bude i situacija kada sve izgleda kao da je u raspadu, strojevi otkazuju, proizvodnja dolazi u pitanje i tada treba brzo reagirati. Uvijek radimo po principu prioriteta – govori Nenadić o načinu kako se rješavaju problemi.

– Ponekad moraš reagirati u samo nekoliko sekundi. Ovdje u Zelini je glavna proizvodnja, tu je najviše strojeva i interes nam je da sve radi jer o proizvodnji ovdje ovise drugi centri – opisuje Nenadić i nabraja kako odjel održavanja brine o svim zgradama i strojevima u Iverpanu. To su dvije lokacije u Zagrebu, Zadar, Slavonski Brod, Goričica i Varaždin. Strojevi na kojima rade proizvodi su Ima-Schelling grupe s čijim djelatnicima imaju odlične kontakte. Zlatko je taj koji ugovara nabavu strojeva za Iverpan.

– To su vrhunski strojevi koje treba znati održavati, ali i raditi na njima. Treba imati i najkvalitetnije proizvodne djelatnike, operatere za rad na tim strojevima – kaže Nenadić o standardu kvalitete koji se traži od Iverpanovih djelatnika.

Na kraju ostaje glazba. Zlatko, naime, uz sve čime se bavi i svira. Odlučio je naučiti svirati gitaru, pronašao učitelja koji ga prati u svladavanju nota i, iako uvijek zgrabi gitaru lijevom rukom, svakim je danom bolji.

– Otkako sam počeo svirati, gitaru čujem drugačije. Ima nešto posebno, njezin zvuk dopire na poseban način – govori o promjeni doživljaja glazbe. Treba mu vjerovati, opisuje čaroliju.