Meni
Iverpan i ljudi / Iza kulisa

Robert Tomiček – Sve su tenis loptice iste – Osim one s kojom igra Sampras

– Sve su tenis loptice iste. Osim one s kojom igra Sampras – kaže Robert Tomiček, Iverpanov komercijalist iz centra u Stenjevcu. Time objašnjava zašto je bitan dizajn koji je nastao, na primjer, prema uzorku s poda katedrale u Koelnu. Robert ustvari govori kako je kupcima za potvrdu vlastite odluke važno imati i dodatni kriterij prema kojemu biraju materijal za uređenje vlastita doma.  – Arhitekti su ključni u projektima opremanja stana ili nekog drugog prostora. Od njih sve kreće. Oni biraju boju, materijale, okove, odlučuju gotovo o svemu – govori Robert o svojim partnerima.

Radni dan komercijalista sastoji se od niza sastanaka s majstorima, stolarima i arhitektima. Da bi se tvrtka kao što je Iverpan uspješno pozicionirala na tržištu i zadržala svoj položaj, kupci, a to su prvenstveno stolari i arhitekti, moraju znati sve novitete i sav sadržaj koji mogu pronaći u Iverpanu. To je Robertov posao. On održava zahtjevno tržište živim, brine o tome da su odnosi arhitekata i stolara te njihove profesionalne veze s Iverpanom aktivne.

– Najbitnije je zadovoljstvo kupaca – govori Robert i ističe tri kriterija kojima se to postiže. – Kvalitetan materijal je početak poslovnog odnosa. Potom je važno vrijeme. Sve mora biti dostavljeno u dogovoreno vrijeme – kaže Robert dodajući da sve naručeno mora biti dostavljeno u savršeno preciznim mjerama. – Ništa ne smije felšati, biti krivo – navodi uvjete koje nitko ne spominje, jer se podrazumijevaju. A naravno da sve može poći krivo.

U doba kada je iz Črnomerca, kao srednjoškolac, odlazio u klubove u centru Zagreba, Robert je planirao studirati strojarstvo. No, život se okrenuo i kada je odustao od fakulteta, zaposlio se u Iverpanu kao trgovac. Ambicija ga je odvela do položaja komercijalista, posla koji radi posljednje dvije godine, pokrivajući istočni dio grada. – Firma te prepozna ako si dobar i pruži ti priliku – govori o tome kako je došlo do toga da se prebaci u komercijaliste, preuzme mrežu kupaca među arhitektima i stolarima i pokuša je proširiti.

Kolege su podrška u svemu što radiš. Svi su tu za tebe, kad god i u kojim god uvjetima, ako nekome treba pomoć, samo se treba obratiti prvom do sebe – kaže Robert o odnosima u Iverpanu. Šeretski dodaje da ne bi ostao 14 godina u jedinoj tvrtki u kojoj se zaposlio da nešto nije dobro.

Posao mu se temelji na komunikaciji i povjerenju koje svakodnevno nastoji opravdavati i učvršćivati. I dosta psihologije. Zna da nije dovoljno samo postojati na tržištu, da svaki kupac očekuje da se prema poslu odnosi profesionalno i da se sve dogovoreno mora poštivati. Arhitekti i dizajneri interijera koji kreiraju izgled prostora u nekoj novoj zgradi ili bloku zgrada si ne mogu dopustiti zastoj projekta ako Iverpan zakasni s isporukom. Posljedice su okrutne. Razočarani kupac odlazi, kratko je pravilo koje ga uvijek drži na oprezu.

Zato i jest nagrada kada sve ispadne onako kako naručitelj želi, kada je zadovoljan i svjestan da se može osloniti na Iverpan. A Iverpan je Robert, on je taj koji predstavlja svih dvije stotine djelatnika, od kolege na pili, kantera, kolega i kolegica s odjela okova, dizajnere, jednostavno sve. Kao da ih potrpa u automobil oblijepljen Iverpanovom naljepnicom i povede na sastanak. I potom u svakom trenutku bude jedan od njih, ali i psiholog, diplomat i najbolji trgovac. To je užasno zahtjevno, no njemu ne skida osmijeh.

Uzbuđuje ga i veseli to što je svaki dan drugačiji, svaki sastanak poseban. Ponekad dan bude dulji od planiranog, ponekad i vikend bude radni dan kada arhitekti ili stolari nazovu, iz bilo kojeg razloga. Bude nespretno ako je u tom trenutku s djecom negdje na izletu ili usred igre, ali Tomiček je vješt sa životom. Uvijek završi dan veseleći se sljedećem.