Meni
Trendovi

Bijela kuhinja u 7 različitih stilova

Bijela boja je najzastupljenija boja većine interijera. Bilo da se koristi kao pozadina koja je spremna za dizajnerski „facelifting“ ili kao dominantno obilježje interijera, u svaki prostor unosi prozračnost i svjetlinu čineći ga vizualno većim. Bijela kuhinja odaje dojam urednosti i čistoće čak i u svakodnevnom korištenju prostora pretrpanog posuđem ili namirnicama.

Moguće je utjecati na dinamizaciju prostora i stupanj osvjetljenja mekoćom linija, uvođenjem sjajnih kuhinjskih uređaja ili reflektirajućih površina. Ugođaj prostora zaokružuju neizostavna rasvjetna tijela, koja osim na osvjetljenje prostora utječu i na konačni utisak kao zanimljiv akcent prostora, stilsko izražajno sredstvo ili naprosto diskretan izvor svjetlosti.

Bijela kuhinja često se kombinira s drvenim dekorima radnih ploča i sretno funkcionira s vrlo raznolikim drvenim podnim oblogama. Dašak prirode u svaki prostor iznimno uspješno unose biljke, vedrinom i živosti cvjetnica ili jednostavnih zelenih puzavica, koje u bijeloj kuhinji dolaze posebno do izražaja.

Detalji u žarkim bojama, sjajni elementi i kontrasti sve su prisutniji u suvremenim bijelim kuhinjama, a u ovisnosti o detaljima, materijalima i oblikovanju opreme i namještaja svaki bijeli prostor poprima potpuno različit stilski izraz.

Nevjerojatno je kako samo jedna boja, ovisno o kombinacijama i stilovima, može na nas ostaviti toliko različit utisak.

Sljedeći primjeri prikazuju kako bijela kuhinja poprima potpuno različit dojam u 7 različitih stilova:

1-Rustikalna kuhinja

Bijela kuhinja 1-rustikalna kuhinja
Michelle Fries, BeDe Design, LLC
Bijela kuhinja 1-seoska kuhinja
Smith & Vansant arhitekti PC
Bijela kuhinja 1-seoska kuhinja1
Country Modern Rustic Kitchen, Source: Lonny

“Istrošeno,” “neravno” i “grubo obrađeno” možda nisu prve riječi koje dolaze u obzir kada mislimo o rustikalnim kuhinjama, iako te kuhinje nose sa sobom elemente koji su upravo takvi – pomalo sirove uspomene prošlih vremena.

Rustikalna kuhinja nudi toplinu, veliku funkcionalnost i udobnost. Stil karakteriziraju otvorene police, široki umivaonici, klasični podovi i velika radna površina kuhinjskog stola koja olakšava rad i koju jednostavno moraš voljeti.

Danas su te kuhinje dostojni suparnici klasičnoj bijeloj kuhinji – zahvaljujući drvetu, kamenu, cigli, „starinskim“ uređajima, kaminu…

2-Tradicionalna kuhinja

Bijela kuhinja 2-tradicionalna kuhinja
SKD STUDIOS
Bijela kuhinja 2-tradicionalna kuhinja2
Drury Design, White and Warm Classic Traditional Kitchen

Tradicionalne kuhinje definiraju se njihovim detaljima, što može uključivati lukove, dekorativne štukature i konzole, ormariće s profiliranim vratima, mješavinu starinskih obrada površina, profiliranih stupića i nogu namještaja, pa čak i tradicionalan luster. Bez obzira na tradicionalnu osnovu, takve kuhinje uvijek nose pečat osobnog stila vlasnika.

Bijela kuhinja 2-tranzicijska kuhinja
CliqStudios

Moderator tradicionalne kuhinje je tranzicijski stil kuhinje koji uz toplinu i dobrodošlicu tradicionalnog dizajna i čiste, jednostavne linije suvremenog stila, projicira ravnotežu i harmoniju. Budući da stil nudi veliku fleksibilnost, izvrstan je izbor za vlasnike kuća čiji ukus obuhvaća raspone i tradicionalnih i suvremenih stilskih obilježja.

Bijela kuhinja 3-vikend kuhinja
CapeRace kulturne avanture

Vikendaška kuhinja je varijanta kuhinje s tranzicijskim obilježjima. Ona je ugodna, sretna, nepretenciozna, jednostavna i izaziva osjećaj laganog, bezbrižnog življenja. Karakteristično je za nju vertikalno oblaganje zidova, mekane boje, „starinski“ nosivi okviri, drveni podovi, koloristički akcenti i vesele zavjese što će vašoj kuhinji udahnuti udobnost vikendice.

3-Klasična kuhinja

Bijela kuhinja 3-klasična kuhinja
Traditional Kitchen by COLECCION ALEXANDRA
Bijela kuhinja 3-klasična kuhinja1
Interior Design Makeovers by Classic Kitchens & Design

Što je klasično? Odgovor jednako varira kao i raznolikosti među kuharima. Ipak neki su elementi karakteristični upravo za klasičnu, pomalo strogu, kuhinju. Bijeli ili kremasti ormarići, jednostavni arhitektonski detalji i crni naglasci kreiraju praznu podlogu ili kulisu koju vlasnici mogu personalizirati sa suvremenim, tradicionalnim i eklektičnim detaljima prema vlastitom izboru.

4-Moderna kuhinja

Bijela kuhinja 4-moderna kuhinja1
SavedfromBrayer Design
Bijela kuhinja 4-moderna kuhinja2
Galaxy Cabinets: ‘Kitchen’ Gallery

Definicija “modernog” vrlo varira, ali kad mislimo na moderni kuhinjski dizajn, često mislimo na ormare bez okvira, glatke plohe, elegantne i jednostavne oblike, jake vodoravne linije, nedostatak ukrašavanja, ponekad i naglašeni minimalizam s prirodnom ljepotom materijala koja maksimalno dolazi do izražaja.

5-Suvremena kuhinja

Bijela kuhinja 5-suvremena kuhinja1
Photos by Paul Craig
Bijela kuhinja 5-suvremena kuhinja2
Jane Evans saved to House
Bijela kuhinja 5-suvremena kuhinja3
By: Lauren West

Suvremene kuhinje mogu biti vrlo elegantne. Podložne su ukrašavanju uz dodavanje osobnosti prema vlastitom ukusu i bez zadrški. Dok čista moderna kuhinja slavi strukturu i raster, suvremena kuhinja je često razigranija u obliku i završnim obradama, uključujući elemente drugih stilova i stvaranja vlastitog odraza vremena u kojem je nastala.

6-Eklektična kuhinja

Bijela kuhinja 6-eklektična kuhinja
Andrea Schumacher Interijeri
Bijela kuhinja 6-eklektična kuhinja1
Manya Matveev. Kitchen

Ne želite prihvaćati uvriježene ili nametnute stilove i trendove? Pa to je vaš dom – kreirajte u njemu svoja pravila! Možete miješati i povezivati stilove na jedinstven način i prema vlastitom ukusu. Trik je u tome da budete “pobunjenik s razlogom”. Skupite ideje za vrlo jedinstvenu i osobnu kuhinju, s dodirom modernih i rustikalnih stilova, internacionalnog štiha, humora i relativne drskosti.

7-Futuristička kuhinja

Bijela kuhinja
Visual Method
Bijela kuhinja 7-futuristicka kuhinja2
Futuristic kitchen designed by M1TOS
Bijela kuhinja 7-futuristicka kuhinja4
ora ito + gorenje colloborates to find simplicity in the futuristic kitchen
Bijela kuhinja 7-futuristicka kuhinja3
Kitchen Furniture Design in TRON Legacy Inspiration for Home Designing Futuristic Interiors – Home Design Photo

Futuristička kuhinja je pomalo kuhinja naše mašte i naših snova. Uistinu podrazumijeva cijeli spektar najraznovrsnijih rješenja, te ju je teško jednoznačno stilski definirati. Za razliku od kuhinje budućnosti koja će tehnološki obuhvatiti sve tehnološke blagodati usmjerene pripremi jela i svih ostalih procesa u kuhinji, futuristička je kuhinja ipak odlika stila u kojem se nastoji kroz oblikovne i funkcionalne elemente naglasiti uporaba ne-klasičnih materijala i zanimljivost neuobičajenih kombinacija i rješenja.

Stilska se pravila razlikuju, mijenjaju i razvijaju kroz vremenske periode i lokacije.

U društvu sve većih migracija i bržeg tempa života stilovi se sve više isprepliću dajući prednosti pragmatičnosti i udobnosti, a vlastita se osobnost sve izraženije provlači kroz naglašeno probijanje uvriježenih granica, pravila, nametnutih formi, strukturalnih ili kolorističnih kombinacija kreirajući potpuno novi stilski izraz kroz stvaranje neutralnog kuhinjskog platna na kojeg ćemo sami preslikati osobnost vlastite obitelji.

Zanimaju li vas najnoviji trendovi dekora za uređenje interijera za 2019.godinu, potražite inspiraciju među ponudom proizvođača materijala i proizvoda na međunarodnom sajmu u Italiji.