Meni
Najbolji izbor

Materijali za kuhinje – obratite pozornost na najvažnije

Dizajniranjem kuhinje funkcionalno se i estetski usklađuju razne površine i materijali kuhinjskih elemenata, obloga i radnih površina.

Za dobro funkcioniranje kuhinje jako je važan dobar raspored svih kuhinjskih elemenata, u čemu će pomoći 5 stručnih savjeta za dizajniranje kuhinje po mjeri, ali je jednako tako važno izabrati najbolji materijal za određenu namjenu unutar prihvatljive cijene. Moramo, dakle znati koje je materijale potrebno ugraditi, a gdje je moguće uštedjeti.

Najjeftiniji materijali nisu bez razloga najjeftiniji, niti su najskuplji baš uvijek s razlogom najskuplji, a tržište ponekad nudi i neadekvatne materijale, koji ne zadovoljavaju određene namjene.

Materijali za kuhinje – na što obratiti pozornost?

Kuhinjski ormarići – jednostavni za održavanje, olakšavaju sve procese u kuhinji,
Radne ploče – zadovoljavajuće čvrstoće i neporoznosti iz higijenskih razloga,
Zidne obloge – otporne na više temperature uz štednjak i mokra područja uz sudoper,
Podne obloge – otporne na prolijevanje tekućina uz jednostavno održavanje, što je posebno važno u kuhinjama

Rehau Crystal Kuhinja Rauvisio Crystal – Rehau

Izbor materijala za kuhinjske ormariće odlučit će o uštedi, ali i dizajnu

Korpus ormarića ili tijelo ormarića uglavnom se ne vidi, a na njega odlazi najveća količina ukupno utrošenog materijala, pa je stoga za izradu korpusa odabiru jeftiniji materijali.

Fronte ormarića imaju najveći vizualni utjecaj u kuhinji, pa se za fronte odabiru najatraktivniji kvalitetni materijali. Izbor podrazumijeva biranje stupnja sjaja ili dekora površina, ali naravno i vrstu materijala. Više informacija o izboru materijala za kuhinjske, garderobne i ostale ormare i ormariće pronađite u našem blogu.

Ručkice za namještaj sastavni su dio baš svakog ormara. Mogu biti potpuno skrivene i nevidljive ili se svojim oblikom i obradom istaknuti, te utjecati na klasičan, vintage ili moderan dizajnerski dojam cijelog prostora. No glavna im je ipak zadaća praktično otvaranje kuhinjskih elemenata uz jednostavno održavanje i čišćenje.

Rujzdesign Vintage ruckice Vintage serija ručkica za namještaj – Rujzdesign

VAŽNO ZA IZBOR MATERIJALA ZA ORMARIĆE:

Odaberite materijale koje je lako održavati, kako se čišćenje kuhinje ne bi pretvorilo u noćnu moru. Vodite računa o površinama koje trebate dotaknuti u procesu kuhanja i načinima otvaranja. Olakšajte si život “pametnim okovom” koji će otvoriti vrata ili ladicu uz najmanji pokret tijela, poput otvaranja donjih kuhinjskih elemenata laganim pritiskom koljena.

Radne ploče važne za pripremu hrane i čuvanje vašeg zdravlja

Radne ploče su najzahtjevnije površine u kuhinji, pa su njihove najvažnije karakteristike izdržljivost i neporoznost. Kod manje otpornih materijala mogu se stvoriti mikroabrazije, kao podloga za razvijanje mikroorganizama. Stoga stupanj poroznosti utječe na antibakterijska svojstva površina i današnji je važan zahtjev svih kvalitetnijih varijanti. Radne ploče se izrađuju od sljedećih iznimno izdržljivih materijala, izvrsnih svojstava:

DEKORATIVNI IVERALI  su najčešće upotrebljavane radne ploče, sastoje se od iverala zaštićenih otpornim ultrapasima u velikom izboru dekora.

MINERALNE PLOČE su materijali jedinstvenih svojstava, neograničenih oblikovnih mogućnosti i bešavnih spojeva. Montiraju se oblaganjem nosive MDF ploče.

COMPACT je izuzetno izdržljiv materijal, iznimne jednostavnosti i ljepote. Izrađuje se prešanjem velikog broja slojeva papira impregniranog smolama, radi čega je pogodan i za vanjsku uporabu.

KVARCNE PLOČE su izdržljive radne ploče koje izgledaju poput prirodnog mramora, ali su znatno veće otpornosti i neporoznosti radi čega ih je izuzetno jednostavno održavati. Radi svojih svojstava upotrebljavaju se kao zidne obloge i gazišta stepenica.

Kerrock kuhinja Inovativni materijal – Kerrock

VAŽNO ZA IZBOR RADNIH PLOČA:

U kuhinjama uvijek osigurajte dovoljno površina potrebnih za pripremu hrane, ali pazeći na izbor odgovarajućeg materijala! Nije svaka radna ploča na tržištu primjerena namjeni. Nekvalitetne radne ploče ili neprimjerene ploče u funkciji radnih ploča, brzo će se oštetiti pod mehaničkim ili temperaturnim utjecajima, što je problematično iz higijenskih razloga, čak i kad su oštećenja nevidljiva. Svakako odaberite, između velikog izbora radnih ploča, onu koja vam najviše odgovara prema karakteristikama, cijeni i dizajnu.

Dekorativne obloge zidova zapravo su zaštita

Umjesto klasičnih obloga zidova, uz kuhinjske elemente, sve se češće koriste obloge kojima se izbjegavaju fuge pločica, a dekorativno su usklađene s frontama kuhinjskih elemenata i radnim pločama ili se ističu poput raznih stakala. Od materijala se koriste:

IVERALI –  u dekorima koji prate iverale za izradu fronti ormarića i radne ploče. Lijepe se na zid, a spojevi se zaštićuju rubnom letvom.

STAKLA – najčešće obojana stakla ili stakla s otiskom, poput stakala na frontama ormarića. Stakla se lijepe ili postavljaju u aluminijske okvire. Nakon dekorativne usklađenosti s ostatkom kuhinje postaju jedinstven dizajnerski doživljaj.

Kaindl zidna obloga

VAŽNO ZA IZBOR OBLOGA ZA ZIDOVE:

Obloge za zid nemaju samo dekorativnu ulogu, one štite namještaj i zid od utjecaja vlage i povišenih temperatura, radi čega moraju biti i dovoljno otporne na navedene utjecaje i jednostavne za čišćenje.
Treba se dobro informirati o mjestu i načinu postavljanja zidnih obloga, te o svim važnim tehničkim podacima, jer neka stakla i iverale primjerice nije preporučljivo postaviti uz plinsko kuhalo. Pročitajte više o staklima u interijerima te njihovim sigurnosnim i dekorativnim varijantama poput obojanih i otisnutih stakala.

Podne obloge, otporne površine koje dizajnerski zaokružuju prostor

Osim uobičajenih sve su učestalije podne obloge koje se brzo i jednostavno postavljaju, na adekvatno pripremljenu podlogu i čak i podno grijanje. Najjednostavnije podne obloge su one koje ne treba pričvršćivati za potkonstrukciju, nego se povezuju sistemom utora i pera. Trenutno su u ponudi:

LAMINATNI PODOVI – sastoje se od zaštićene i dekorirane vlaknaste HDF ploče, koja svojim dizajnom i strukturom imitira razne vrste drvenih podova. Pročitajte više o izboru laminatnih podova s kojim ćete biti zadovoljni desetljećima.

VINILNI PODOVI – sastoje se od tvrde vinilne jezgre ojačane staklenim vlaknima, iznimno pogodne za vlažna područja. Pročitajte više o Solid Pro vinilnim podovima namijenjenim za najveća opterećenja.

Usporedili smo laminatne i vinilne podove i potražili odgovor na pitanje: Koji je od ovih podova najbolji izbor?

Kaindl laminatni pod

VAŽNO ZA IZBOR PODOVA:

Površina poda dizajnerski zaokružuje cijeli prostor. Osim zadovoljenja određenih vizualnih zahtjeva, površina mora biti otporna na procese koji se odvijaju u kuhinji. To prvenstveno znači da je površina poda jednostavna za čišćenje i otporna na moguće izlijevanje vode u blizini sudopera. U suvremenim se interijerima teži postići cjelovitost prostora, pa se ovakvi podovi postavljaju u prostore kuhinje, blagovaonice i dnevnog boravka. Stoga je iznimno važno odabrati pod koji će zadovoljiti sve zahtjeve i izazove svih prostora u koje se postavlja.

Prilikom izrade kuhinje treba svakako obratiti pozornost na izbor materijala koji se koristi u kuhinjama, ali i na pravilno postavljanje, radi zaštite od oštećenja i dugotrajne funkcionalnosti površina.

U Iverpanovim prodajnim centrima dobit ćete sve informacije o svojstvima materijala i njihovoj uporabi, a možete nas pitati sve što želite i u Iverpan Facebook grupi.

Zanimaju li vas najnoviji trendovi dekora za uređenje interijera za 2019.godinu, potražite inspiraciju među ponudom proizvođača materijala i proizvoda na međunarodnom sajmu u Italiji.