Meni
Trendovi

Trendovi u dizajnu interijera: Top 5 za 2021. godinu

2021. godina donosi nam niz interijerskih iznenađenja. Kroz rast važnosti obnovljivih izvora energije i organskih materijala, možemo reći da će 2021. godina biti jedinstvena i elegantna, dok ćemo se najviše oslanjati na samoodržive materijale. Naši stručnjaci donose priču kako će izgledati naši domovi i koji će biti najpopularniji trendovi u dizajnu interijera.

1. Rustikalan, ali sofisticiran dom

U ovoj smo godini svi postali nešto više svjesni važnosti našeg doma. Dok i danas provodimo većinu svog vremena kod kuće, primarno je najvažnija udobnost. Rustikalan stil savršen je za sve one koji vole moderne domove uz dodane šarmantne detalje. Ovo je balans između novog – kroz pametna rješenja za olakšanje svakodnevnih poslova; i starog, poput zanimljivih stolića i klupa s tokarenim nogama, originalnih drvenih podova, pa sve do uzoraka tekstila kakvi su se koristili u šezdesetim godinama prošlog stoljeća. Ako vaši originalni podovi i nisu baš najsretnije rješenje, rustikalnom uređenju savršeno odgovara Kaindlov laminat Hrast Antique Expressive. Ovaj laminat ima izuzetno prirodan finish i daje dojam prirodnog drveta.

Kaindal laminat Hrast Antique Expressive savršeno se uklapa u rustikalni stil uređenja.
Photo: Kaindl

Vjerojatno najvažniji materijal koji cijeli sklad drži na okupu jest reciklirano drvo, posebice ono sa zanimljivim teksturama i detaljima. Postavite ih na zid, koristite za izradu polica ili čak namještaja i na dobrom ste putu do trendi doma. Trendovi u dizajnu interijera zaista ne moraju biti skupe izvedbe. Rustikalni stil može biti savršeno optimiziran uz pomoć starog bakinog namještaja, stoga preporučujemo zaviriti u bakinu riznicu i sajmove poput Hrelića u Zagrebu. Novi sloj laka ili boje može na vrlo jednostavan i ekonomičan način osvježiti svaki komad namještaja. 

2. Inspirirani tropskim obalama

Trendovi u dizajnu interijera ponekad mogu biti zaista nevjerojatni. Tako je i s ovim inspirativnim trendom koji tropske obale dalekih krajeva donosi u vaš prostor. Ideja iza ovog trenda jest potpuni mir, pa tako stvara relaksirajući ambijent, poput onog kad ste na godišnjem odmoru. Dizajn inspiriran Havajima, poput tropskog bilja oslikanog na zidovima, jastučićima ili dekama, a u nekim slučajevima čak i na namještaju, često je dio tropskog stila.

trendovi u dizajnu interijera - tropski dizajn
Tropski dizajn, poput ovih palma, vašem će prostoru dati vrckav i topao dojam. Kombinirate li ovakav dizajn s jarkim bojama MDF-a u boji, postići ćete savršenu dinamiku.
Photo: Iverpan

Boje koje se često koriste su jarke nijanse poput crvene, fuksije, narančaste, tropske zelene i tirkizno plave, ali i nježne nijanse poput pastelno žute. Ovaj je trend na velika vrata vratio i biljke koje se ovdje mogu pronaći u svim oblicima i bojama, te u raznim dimenzijama i formatima.

U ovom trendu možeš besprijekorno utilizirati zidne obloge od MDF-a u boji koji se posebnom CNC obradom može pretvoriti u prekrasan reljef na zidovima. Ovaj je materijal zanimljiv jer sadrži jednaku boju u cijelom presjeku, pa je i sama obrada puno jednostavnija jer ne zahtijeva kantiranje. MDF u jednoj od jarkih boja možeš uskladiti sa živopisnim namještajem i već spomenutim tropskim dezenima, te tako postići rajski sklad u svom vlastitom domu. 

3. Trendovi u dizajnu interijera kroz globalni utjecaj

Neutralni tonovi poput smeđe, bež, terakote, te neizostavne bijele i crne, uz dodatak prirodnih tekstura, savršeno definiraju globalni utjecaj na trendove u dizajnu interijera. Pinterest i Instagram dvije su platforme koje su zaslužne za kreiranje velike većine trendova koje i danas gledamo u svojim uredima, domovima, časopisima ili pak portalima, pa su tako i ovog puta imali prste u stvaranju neutralnog stila koji je sve češći u domovima diljem svijeta. 

Globalni utjecaj jedan je od trendova koji nas čekaju u 2021. godini. Prirodni materijali i neutralne boje
pružaju dašak svježine i elegancije.
Photo: Pexels

Glavna karakteristika ovog trenda je prikaz globalnih trendova kroz jedinstvenu kreativnu perspektivu. Za početak, potrebno je udaljiti se od urbanih sredina i zaviriti u prirodu. Drveni elementi, sjedeći namještaj od ratana, tepisi od lana ili konoplje te zidne obloge od kamena, kvarca ili mramora koje neodoljivo podsjećaju na idilične prirodne oaze. Kvarcne i mineralne ploče mogu biti idealno rješenje za ovaj stil. Izuzetno su izdržljive i otporne na grebanje, a dolaze u raznim, estetski privlačnim varijantama. Mogli bismo reći da ovaj stil odaje dojam safarija i tako kroz nostalgične, prirodne elemente postaje neodoljivo živim. Crno-bijele fotografije životinja u njihovoj prirodnoj okolini i biljke ekscentričnog izgleda poput sansevierije, yucce ili krunice stvorit će savršeno zaokruženu priču i unijeti prijeko potrebno zelenilo u inspirativan dom. 

4. Shabby Chic

Stil koji ne trebamo previše najavljivati. Bezvremenski shabby chic stvara osjećaj udobnosti i elegancije i to kroz kombinaciju novih i vintage komada namještaja. Kao i kod rustikalnog stila, preporučujemo da zavirite među bakin stari namještaj i među skrivene kutke buvljaka. Dekorativni luster koji nije savršeno obnovljen, ili pak ogledala koja imaju tragove korištenja daju karakter ovom stilu. Ovo je stil u kojem nepravilnosti dobivaju poseban šarm, pa je tako popularan namještaj s izgledom istrošene i oljuštene boje.

trendovi u dizajnu interijera - shabby chic
Šarm shabby chic kuhinje, ostavit će bez teksta i one najzahtjevnije. Reciklirani materijali i namještaj savršeno su se uklopili u ovu dinamičnu priču.
Photo: Pexels

Od tekstilnih materijala popularan je baršun ili pliš u pastelnim nijansama i s cvjetnim dezenima. Kao i namještaj, popularni odabir je i pod “pohabanog” izgleda, pa smo za ovaj stil odabrali Kaindl laminat Hrast Fresco Leave koji će se savršeno stopiti s drugim pastelnim bojama koje su popularne kod ovog trenda. 

5. Trendovi u dizajnu interijera – biljke, biljke i još malo biljaka

Otvorimo li Instagram ili Pinterest, možemo primijetiti da biljke nikad nisu bile popularnije nego danas. Trendovi u dizajnu interijera u nadolazećoj godini, na sreću, i dalje podržavaju rast popularnosti biljaka u interijerima pa ćemo tako i dalje uživati u zelenim ljepoticama. 

10 biljaka koje će uživati u svojoj popularnosti u nadolazećoj godini su: 

  • Epiphyllum anguliger
  • Opuntia microdasys
  • Phlebodium aureum
  • Rhipsalis baccifera
  • Calathea rufibarba
  • Ceropegia Woodii
  • Peperomia Ferreyrae
  • Pilea Peperomioides
  • Sansevieria trifasciata
  • Euphorbia trigona

Sve biljke s ove liste su vizualno privlačne, ali su ujedno korisne jer služe i za filtriranje zraka od nečistoća i proizvode kisik. 

Kao alternativu biljkama s liste, koje zahtjevaju nešto više pozornosti, tu su zeleni zidovi o kojima smo nešto više pisali u blogu. Zanimljivo je da se svaki zeleni zid izrađuje prema željama klijenta, 100% su prirodni i mogu se montirati na gotovo sve vrste podloga namještaja, nosivih zidova ili stropova. Zelene zidove nije potrebno zaljevati pa možete uživati u svojem zelenilu i bez puno truda.

Zeleni zidovi su 100% prirodne biljke, no one nisu žive. Ako se pravilno postave, mogu trajati godinama i tako unositi svježinu u prostor.
Photo: Iverpan

Rezimirajmo na kraju…

Tražite li dom koji zrači sofisticiranošću, rustikalni stil zadovoljit će vaše potrebe,a  tropska inspiracija osigurat će da se baš svaki dan osjećate kao na egzotičnom putovanju. Globalni utjecaj je suptilniji u vidu boja, ali, zahvaljujući teksturama i dezenima, može izgledati itekako usklađen s prirodom. Shabby Chic svoju će pažnju plijeniti pastelnim i razigranim bojama koje, usklađene s pokojom biljkom, mogu stvoriti preslatku romantičnu oazu. Trendovi u dizajnu interijera mijenjaju se vrlo brzo, stoga odaberete li razigran, sofisticiran, šareni ili monokromatski dom, ključno je da vam pruži potpunu udobnost.