Meni
Kutak za majstore / Zanimljivo

Obrada MDF-a u boji – 6 tehnika oblikovanja

Izvrstan dizajn i raznovrsnost obrada MDF-a u boji rezultiraju predivnim namještajem, dekorativnim zidnim oblogama, raznim ukrasima i predmetima koji dječje vrtiće, škole, trgovine i poslovne prostore transformiraju u jedinstvene dopadljive interijere.   

Obrada MDF-a u boji

MDF u boji su vlaknaste ploče srednje gustoće (tzv. medijapan ploče), poboljšanih svojstava u odnosu na standardni MDF, potpuno obojane i izuzetno podatne za oblikovanje. 

1. CNC oblikovanje

Homogena gustoća te veća kompaktnost drvenih vlakana omogućavaju izradu s većom razinom detalja prilikom obrade CNC strojevima.

2. Lasersko rezanje

Proizvod omogućava visoku preciznost prilikom rezanja i obrade laserom. Taj način obrade, u procesu rezanja ili graviranja, pali rubove materijala.

3. Rješenja za zvučnu izolaciju

Idealna vizualna fronta koju je moguće izbušiti i prilagoditi svakom rješenju za zvučnu izolaciju. Na Forescolor pločama MDF u boji moguće je izraditi i mikroperforacije.

4. Digitalni tisak

Površina ploča MDF u boji pogodna je za digitalni tisak – fotografije, obrisi, razni uzorci ili samo logotip.

5. Laminiranje

Na ploče MDF u boji mogu se lijepiti bilo kakvi laminati ili furniri, kao i na bilo koju drugu ploču. Preporučuje se brušenje površine prije lijepljenja.

6. Sastavljanje namještaja

Zbog svojih dobrih mehaničkih svojstava, ploče su idealne i iza izradu namještaja… Čak i samim sastavljanjem, bez potrebe za vijcima ili drugim elementima za učvršćivanje.

Kako raditi s MDF-om u boji? 

Prilikom obrada MDF-a u boji korisno je znati slijedećih nekoliko napomena..

1. Završna obrada MDF-a u boji

MDF u boji prihvaća bilo koji završni sloj za drvo. Moguće je i „igrati” se s različitim završnim obradama kako bi se postigli i još raznolikiji vizualni efekti.

Prije završne obrade, površina ploče mora biti jednoliko izbrušena.

Odgovarajući završni sloj: LAK (MAT/SJAJNI) | ULJE | VOSAK

Možemo vas savjetovati koja je najbolja završna obrada prema željenom konačnom izgledu površine.

2. Preobražaj

MDF u boji se može preobraziti poput bilo koje druge drvene ploče – rezanjem, glodanjem, CNC strojem, brušenjem…

Zidnu oblogu potrebno je fiksirati za okvire pripremljene od drvenih ili metalnih strukturnih profila. Učvršćivanje je moguće čavlima, vijcima, lijepljenjem.

Bilo kakvu obradu, glodanje… koje se primjenjuje na površini treba ponoviti i na stražnjoj strani kako bi se izbjeglo savijanje.

3. Usklađenost boja

MDF u boji je napravljen od drvenih vlakana i organskih bojila.

Prirodne karakteristike sirovih materijala mogu uzrokovati minimalne varijacije tona boje. Kako bi minimalizirali potencijalna odstupanja u boji na mjestu ugradnje:

– Koristite ploče iz iste serije za svaki pojedini projekt.

– Provjerite i odaberite ploče prije same instalacije.

Provjerite dostupnost boja i debljina MDF ploča na našem webshopu.

Za više pitanja i informacija o pločama MDF u boji pošaljite upit na [email protected]

Želite li saznati male tajne dobrog uređenja interijera, iskoristiti najpogodnije kupnje ili prije svih ostalih nabaviti proizvode koje “svijet nije vidio”?