Meni
Najbolji izbor / Savjeti i inspiracije

Ručkice – kako odabrati one prave za vaš dom

Iako se često podcjenjuju, bitno je znati da su ručkice izuzetno važan dio kuhinje. Ručkice mogu doprinijeti, ali i narušiti skladan izgled vaše kuhinje, stoga je bitno razmisliti kakve zapravo ručkice trebate za vaš dom. U novom blogu donosimo trikove kako odabrati savršene ručkice po mjeri vašeg doma. 

Ručkice u stilu vašeg doma

Razmislite o vašem domu i stilu koji ste primijenili pri posljednjoj renovaciji. Sada taj stil primijenite pri odabiru ručkica. U suvremenom kuhinjskom dizajnu često dominiraju glatke plohe i ravne linije. Taj minimalizam može i varirati od jednobojnih varijanti, bogatih detalja i tekstura materijala do poigravanja paletama neutralnih tonova vrlo jednostavnih glatkih površina. Svaki dodatak samo pridonosi završnom dojmu pa je moguće pronaći elemente poput skrivenih ručkica i TIP-ON mehanizama, koji ormariće otvaraju samo laganim pritiskom ruke, neutralnih ručkica jednostavnih linija, pa do dominantnih i naglašenih varijanti koje se mogu uskladiti s drugim detaljima u kuhinji, poput sudopera, slavine ili rasvjetnog tijela.

TIP-ON mehanizam ladice i ormariće otvara laganim pritiskom ruke i jedan je od čestih odabira za minimalističke kuhinje naših klijenata.
Photo: Blum

S druge strane imamo stil koji smo objeručke prihvatili od susjeda preko Atlantika – farmerski stil uređenja doma. Takav stil poseban je zbog brojnih drvenih elemenata, velikih kuhinjskih otoka, otvorenog koncepta, prekrasnih drvenih greda i nekako traži ručkice jednostavnog izgleda. Klasične okrugle, u kontrastnoj, tamnoj boji drveta ili čak izdužene, crne metalne ručkice mogu izgledati besprijekorno. Na kraju, uvijek se možete poslužiti Instagramom i Pinterestom za inspiraciju. 

Ručkice su šećer na kraju

Kod dizajniranja kuhinjskih elemenata, stručnjaci preporučuju da ručkice birate posljednje, ali naravno, prije izrade namještaja. Tako možete biti sigurni da će ručkice u potpunosti odgovarati stilu elemenata, ali i cijelog doma te biti sigurni da ćete ručkice moći ugraditi. Prethodno se upoznajte s materijalima vaših elemenata. Analizirajte debljinu vrata i ladica, upoznajte se sa svakim sitnim detaljem koji vaš namještaj ima, a prije odlaska u prodajni centar, možete i fotografirati elemente i tako osigurano dobiti najbolju preporuku naših prodajnih savjetnika. 

Kod ladica birajte izdužene ručkice, posebice ako se radi o ladicama većeg obujma u koje ćete spremiti svoje tave, lonce i druge veće predmete, dok kod klasičnih ormarića možete birati između raznih veličina i oblika. Odabir ručkica preporučujemo odraditi osobno. Dodirnite ih, osjetite njihove linije i vidite koje vam najbolje leže u ruci – udobnost je ipak primarna. Budite konzistentni i primijenite isti dizajn ručkica u cijelom domu, jer upravo tako ćete postići balans. Ukoliko se odlučite na skrivene ručkice prema njihovim dimenzijama i karakteristikama potrebno je prilagoditi izvedbene detalje i  mjere ormarića.

Kod ručkica, osim izgleda, jako je važna i udobnost pa preporučamo da svoje ručkice birate osobno.
Photo: Blum

Trendovi nisu univerzalno rješenje

Iako su preporuke stručnjaka i dizajnera da se trendovi prate, ima slučajeva kada jedan trend nije primjenjiv kroz cijeli dom. Uzmimo za primjer popularni eklektičan stil, koji je spoj više različitih, i kao takav, odličan je izbor za mlade parove, dinamične osobnosti i osebujne karaktere, no ne za svaku prostoriju. Eklektična dnevna soba može izgledati predivno i dati nam onaj “kućni” osjećaj, no eklektična kupaonica jednostavno ne funkcionira. Kod kupaonica je preporučljivo uskladiti boju svih metalnih elemenata, uključujući ručkice, slavine, držače ručnika, okov za namještaj pa sve do kvaka na vratima. Manje je više.

Moderne kupaonice sve češće imaju usklađene elemente poput ručkica, slavina, ali i ogledala te radijatora, kao u slučaju kuhinje u izvedbi DP Interijera.
Photo: DP Interijeri

Udobnost, i samo udobnost

Udobnost je najbitnija. Ona je definicija kvalitetnog doma. Sigurni smo da ste se već susreli s ručkicama koje prekrasno izgledaju, no što je s udobnosti? Kako vam leže u ruci? Hoćete li svaki put zakačiti bokom o ručkicu prilikom svakog prolaska kroz vašu kuhinju? Zapamtite da je funkcija primarna, a sve je ostalo sekundarno. Osim toga, kod ručkica kompromis zaista nije potreban. U našoj ponudi možete pronaći više od 250 modela ručkica, stoga zavrnite rukave i prionite na posao pronalaska onih savršenih!

U našoj ponudi možete pronaći više od 250 različitih vrsta ručkica koje odgovaraju različitim vrstama stilova.
Photo: Iverpan

Od viška glava ne boli

Nakon konačnog odabira ručkica, važno je zapamtiti da se one uvijek kupuju u nešto većem broju od potrebnog. Razlog zašto je upravo taj što nikad ništa ne ide glatko, što smo sigurni da znate i sami ako ste se ikad upustili u avanturu renovacije. Uvijek se javi još neka ideja za vratašcima, ladicom ili nekim dodatkom za koje nam nedostaje baš nekoliko ručkica. Što se tada? Žurno sjedate u auto i vozite u obližnji prodajni centar gdje ste kupili ručkice, sve da bi vam prodajni savjetnik rekao da je taj model rasprodan. I tako se krug ponavlja. 

Drugi razlog zašto je dobro imati koju ručkicu viška je taj što u vašem domu gotovo sigurno imate namještaj koji volite. Komoda, ormar ili jedinstveni stolić koji se savršeno uklapa u vaš stil uređenja, no ručkice se jednostavno ne slažu s ostatkom uređenja. Promjena ručkica, u tom će slučaju dati novi smisao takvog namještaja.

Ručkice nisu važne samo kod potpune renovacije doma. One su element kojeg možete promijeniti u svakom trenutku i na taj način dati novu dimenziju vašem domu.