Meni
Zanimljivo

3 odlike praktične kuhinje – organizacija prostora i udobnost

Čovjekova je udobnost najvažnija u svim područjima života. Sasvim je normalno da nas tehnološki napredak sve više “mazi”, od brzog pristupa raznovrsnim informacijama do upravljanja uređajima i strojevima. Taj je napredak vidljiv i kroz najmanje detalje, primjerice bolju organizaciju i iskoristivost prostora, te optimizaciju i udobnost prilagođenu našim pokretima. Korisnost svakog napretka dolazi do izražaja u procesima koji se neprestano i svakodnevno ponavljaju, poput kuhanja, spremanja i sl.

Udoban kuhinjski prostor je prostor u kojem se bez napora može pristupiti namirnicama ili posuđu, pripremiti jelo i servirati, a kada dodatno povećamo iskoristivost naših kuhinjskih elemenata, organiziramo namirnice i posuđe da je preglednije i dostupnije, postignemo nečujno i meko otvaranje i zatvaranje ormarića, koje može reagirati čak i uz najmanji poticaj ruke, tada smo zadovoljili sve elemente praktične kuhinje u kojoj je boravak i kuhanje neopisiv užitak.

Učinite sve kako bi postigli savršenstvo vlastite kuhinje kroz najvažnije odlike praktične kuhinje:

1.Organizirajte u kuhinji neometane tijekove rada

organizacija praktične kuhinje

Odlična je organizacija prostora u kojoj se ne morate puno umarati i kretati. Promislite o svojim navikama tijekom spremanja namirnica, pripreme hrane ili kuhanja. Ako se već u fazi planiranja vodi računa o svim procesima i kretanju prilikom kuhanja, posao se kasnije obavlja gotovo sam od sebe.

Pročitajte više o organizaciji prostora u kuhinji – 5 stručnih savjeta za projektiranje kuhinje po mjeri.

2.Organizacija praktične kuhinje uz dodatni prostor za spremanje

organizacija praktične kuhinje

Prostora nije nikad dosta! Postojeći je prostor potrebno maksimalno iskoristiti, odnosno pokušati osigurati dodatan prostor gdje god je to moguće!

Evo nekoliko korisnih ideja za dobivanje više spremišnog prostora uz iste dimenzije kuhinjskog namještaja:

Spremišni prostor gdje ga prije nije bilo 

Iskoristite mogućnost izvlačnih ladica, oblikovanih za iskorištavanje prostora oko sifona. Tako možete dobiti spremišta tamo gdje ga prije nije bilo.

Moguće je nabaviti posebne ladice za tu namjenu, ali i oblikovati “klasične” ladice prema sifonu i zaštiti ih posebnim ulošcima za ladice.

Kante za smeće s dodatnim spremištem

Pametno osmišljene kante za odvajanje smeća kojima je nemoguće odoljeti s posebno razvijenim sistemom za skrivanje smeća i eliminaciju neugodnih mirisa, kombiniraju razne mogućnosti odvajanja otpada uz dodatna spremišta i maksimalno iskorištavanje prostora unutar vlastitih kuhinjskih ormarića. Kante su prilagođene umetanju u ladice ili ormariće u dijelu kuhinje neposredno uz radnu površinu namijenjenu za pripremu jela što je iznimno praktično.

Kutne košare za više prostora

U kutnom ormaru moguće je iskoristiti i teško dostupan prostor za spremanje raznog posuđa i lonaca ugradnjom kutnih kuhinjskih košara koje možete potražiti i na našem webshopu. Posuđe je lako dostupno radi posebno osmišljenog mehanizma koji se pokreće jednostavnim otvaranjem ormarića.

Smočnica u kuhinji u koju stanu sve zalihe

Ormar za namirnice s nekoliko lako dostupnih košara nudi iznimno puno mjesta za pohranu namirnica. U našem webshopu kreirali smo “komplet” u kojem je navedena sva pripadajuća oprema. Ovisno o prostoru koji je na raspolaganju moguće je izvesti ormar u nekoliko širina i visina. Ormar štedi prostor i u cijelosti zamjenjuje smočnicu.

3. Unesite udobnost kretanja u svoju kuhinju!

organizacija praktične kuhinje

Osjetite lakoću rukovanja namještajem, pri kojoj je otvaranje i zatvaranje namještaja pravi doživljaj.

Pronađite inspiraciju za svoj dom uz glavne grupe proizvoda, upotpunjene tehnologijama kretanja i unutarnjim pregradama:

Sustavi podizno-preklopnih okova: jedinstvena udobnost kretanja sa sustavom AVENTOS. Ovaj način otvaranja ormarića osmišljen je kako bi se izbjegli sudari s otvorenim zaokretnim vratima ormarića, koja sa svojim oštrim rubovima strše u prostor. Potpuno su prilagođeni prirodnim ljudskim pokretima ruku i tijela.

Sustavi spojnica: Spojnice su neizostavni dio namještaja za fleksibilan/pokretan spoj vrata s ormarićem. Kvalitetna spojnica uvijek je spremna za nošenje i otvaranje/zatvaranje krila vrata, a na izbor utječe veličina krila uz mogućnost ugradnje nečujnog i mekog sistema zatvaranja. Ovisno o dizajnu ormarića moguće je odabrati razne tipove spojnica koje će osigurati primjerice potpuno otvaranje vrata ili samo do 90 stupnjeva, te je moguće je potpuno pokriti tijelo ormara ili ga ostaviti vidljivim. Razne spojnice omogućuju spojeve s vratima od raznih materijala primjerice iverala, compacta ili stakla.

Sustavi ladica nude raznovrsne mogućnosti dimenzioniranja ladica i sustava izvlačenja. Osnovna im je namjena omogućitu savršenu organizaciju prostora i najzahtjevnijim korisnicima. Razne pregrade, ulošci, organizatori, košare i kante za odvajanje otpada osmišljeni su kako bi svojim dimenzijama odgovarali sustavima ladica i prilagodili se individualnim navikama i željama.

Sustavi vodilica koji omogućuju lagano klizanje drvenih ili montažnih ladica je danas nužnost. Vodilice odgovaraju raznolikim zahtjevima s obzirom na način ugradnje, nosivost, duljinu, tip izvlake, materijal od kojih su ladice napravljene, ali i kvalitetu. Namijenjene su raznim tipovima ladica i ostalim sustavima koji se montiraju na njih, primjerice kanti za odvajanje otpada ili raznih košara za pohranu namirnica. Uz sustave vodilica dodaju se i sistemi nježnog zatvaranja i privlačenja ladica, čime se štiti namještaj od udaraca, ali i stvara neopisiv osjećaj udobnosti prilikom korištenja.

* Napomena: Svaki sustav okova je zapravo jedna cjelina koja ima određenu funkciju na nekom namještaju (otvaranja i zatvaranja fronte, krila, ladice…). Sustav okova odnosno komplet okova sastoji se od niza elemenata koji se prodaju pojedinačno.

Pojedini elementi u zasebnoj su ponudi, jer se za većinu elemenata nudi mogućnost izbora raznih kombinacija. 
Na primjeru okova za ladice kombinacija pojedinih elemenata tvori sustav okova za otvaranje i zatvaranje ladice:
– vodilica (izabire se prema vrsti ugradnje, nosivosti, dužini, tipu izvlake),
– komplet stranica (izabire se prema duljini i visini tipu ladice, boji),
– držači stražnje stranice (prema visini, tipu ladice, boji),
– pričvršćenje fronte (expando, vijcima).

Osim navedenog postoje sistemi koji omogućuju otvaranje ladice ili krila vrata ormara bez ručki, uz lagani potisak, te zatvaranje s potiskom ili uz automatsko privlačenje uz opcije nečujnog odnosno soft zatvaranja. Izborom nekih od opcija elemenata, odnosno kombinacijom naših izbora kreira se komplet okova za ladicu, ormarić i sl.

Ne ustručavajte se izabrati za sebe najbolje!

Potražite za svoju kuhinju okov za “pametne” soft opcije otvaranja i zatvaranja ormarića i ladica, okov koji omogućava maksimalnu iskoristivost prostora i prati vaše potrebe.

Najveća vrijednost kuhinje je u njenom okovu koji direktno utječe na udobnost korištenja svakog prostora, a idealne kuhinje su one koje svojim korisnicima svakodnevno pružaju neopisivo zadovoljstvo.


  

Želite li saznati male tajne dobrog uređenja interijera, iskoristiti najpogodnije kupnje ili prije svih ostalih nabaviti proizvode koje “svijet nije vidio”?

Sve što vas zanima o svojstvima proizvoda, materijala i njihovoj uporabi možete saznati u Iverpanovim prodajnim centrima, na Iverpanovom Facebook-u ili nas kontaktirati na email: [email protected]