Meni
Pametna rješenja / Savjeti i inspiracije / Trendovi

Misli globalno, drobi lokalno u svojoj kuhinji

Trendovi u uređenju doma brzo se mijenjaju, vječno moderno ostaje samo ono što je klasično i praktično. Kada govorimo o trendovima ne može se izostaviti velika tvornica trendova i njihov važni izvoznik, Amerika. Davne 1927. godine američki arhitekt John W. Hammes konstruirao je prvu drobilicu kuhinjskog otpada, stvarajući time trend koji je revolucionirao američka kućanstva.

Percepcija europskih potrošača

Drobilice kuhinjskog otpada odnedavno su na našem tržištu, no u američkim domovima masovno se upotrebljavaju već više od pola stoljeća. Razlog leži u činjenici da je način života u Europi bio nešto drugačiji od američkog. Drobilice su u očima europskih potrošača istodobno predstavljale nedostižan luksuz i moguću prijetnju za uske cjevovode. Taj neobičan spoj u percepciji potrošača značajno je odgodio pojavu drobilica na tržištu.

McAlpine Premium 930 W 5/4 HP žestoki je stroj koji melje sve pred sobom snagom 1,25 KS – tamo gdje jedne zapinju meljući mrkvicu, McAlpine će s lakoćom tiho smrskati i najtvrđu pileću kost.

Uređaji koje se nalaze na europskom (pa tako i hrvatskom) tržištu moraju opravdati svoju reputaciju luksuznog proizvoda i ujedno zadovoljavati  visoke standarde sigurnosti i kvalitete. Aparat koji ispunjava sve navedeno upravo je – McAlpine Premium 930 W 5/4 HP drobilica kuhinjskog otpada. 

Zanimljivo je da drobilice odavno nisu luksuz već realna potreba svakog kućanstva.  Primjerice, nakon velikog obiteljskog objeda ostaci s tanjura najčešće završavaju u košu za smeće. Gomilanje kućanskog otpada nije rješenje. Osim ekološkog problema, otpad stvara neugodan miris i patogene. Upotrebom drobilice, prilikom pranja suđa komadi hrane će se samljeti i tako fino usitnjeni, isprati niz odvod u kanalizaciju – reducirajući time veliku količinu komunalnog otpada.

McAlpine drobilica bez konkurencije

Drobilica kuhinjskog otpada McAlpine Premium 930 W 5/4 HP ima 25% više snage u odnosu na konkurenciju na tržištu. Snažniji motor proizvodi veći broj okretaja, brže I jače melje ostatke hrane te tako štedi vrijeme, vodu, energiju i novac. 

Na tržištu se mogu naći drobilice različitih konjskih snaga; od 1/3 KS pa sve do preko 1 KS. Što je snaga uređaja manja, veća je vjerojatnost zaglavljivanja ostataka hrane. Kod slabijih motora smanjena je mogućnost mljevenja voća i povrća s visokim udjelom vlakana poput celera, ananasa i sl. Uz sve navedeno, slabijim uređajima vremenski dulje treba da usitne otpatke i glasniji su. 

McAlpine Premium 930 W 5/4 HP žestoki je stroj koji melje sve pred sobom snagom 1,25 KS. Tamo gdje jedne zapinju meljući mrkvicu, McAlpine će s lakoćom tiho smrskati i najtvrđu pileću kost.

Životni vijek jedne drobilice je od 8 do 15 godina ali na duljinu njenog “života” mnogo toga utječe, između ostalog i materijali od kojih je izrađena. 

Moderan dizajn, majstorska izrada

Ovisno o klasi drobilice, komora mljevenja može biti izrađena od najrazličitijih materijala: plastike, emajliranog metala, galvaniziranog čelika ili pak nehrđajućeg čelika. Kroz komoru prolazi mnogo vode i različitih ostataka hrane. Zbog izloženosti ekstremnim mehaničkim i kemijskim trošenjima važno je da su materijali vrhunske kvalitete.

Tijelo, unutarnji dijelovi i noževi McAlpine Premium 930 W drobilice napravljeni su od nehrđajućeg čelika. Motor je zvučno izoliran što omogućuje tihi rad s minimalnim vibracijama. Komora mljevenja je proizvedena iz staklom ojačanog najlona, dokazane vrijednosti i izdržljivosti. Bitno je za napomenuti da je komora tretirana BioGuard antimikrobnom zaštitom protiv bakterija i neugodnog mirisa. 

Zbog patentiranog Perfect Grind® sustava učinkovito drobi bio otpad u sitne čestice, te je otporna na trošenje i koroziju, što proizvođač garantira na uvjerljivih 10 godina. 

Noževi koji usitnjavaju ostatke hrane u komori, zakreću se za 180° u oba smjera i time onemogućuju ostacima da zaglave i začepe uređaj. Poseban sustav protiv prskanja sprječava izlijevanje usitnjenog sadržaja natrag u sudoper.

Koristeći drobilicu kuhinjski se otpad značajno smanjuje, što je vrlo praktično iz ekoloških i ekonomskih razloga, posebice jer je život u gradu, uz limitirane mogućnosti kompostiranja, prostorno ograničen.

Drobilica u suradnji s prirodom

Razmišljajući o kuhinjskim drobilicama zapravo razmišljamo o dobrobiti okoliša. 

Za nas koji živimo zeleno, važno je znati što se događa s usitnjenim bio otpadom iz drobilice.

Fino usitnjeni ostaci biomase dok prolaze kroz kanalizaciju miješaju se s vodom i pri tome se razgrađuju. U trenutku kada otpadne vode stignu do postrojenja gradskih pročišćivača voda, ostatci iz drobilice su se u potpunosti razgradili. S obzirom na to da otpada više nema, ne postoji nikakva ugroza za okoliš.

Gomilanje smeća postao je golemi, globalni problem koji iziskuje ozbiljne promijene u načinu na koji razmišljamo i živimo. Da li je odvajanje otpada i reciklaža dovoljna ili bismo ipak trebali učiniti više? 

Bolje i čišće sutra na svakom je pojedincu, zato rješavanje teških pitanja započnimo jednostavnim odgovorom – drobilica kuhinjskog otpada McAlpine Premium 930 W 5/4 HP.

Tko bi rekao da “misli globalno, djeluj lokalno” počinje u našoj kuhinji dok peremo posuđe?

Drobilica kuhinjskog otpada