Uređenje dječje sobe – poklon Iverpana

30 stu 2017

 

Iverpanovo uređenje dječje sobe je potaklo niz pitanja oko detalja uređenja i ugrađenog materijala, izbora sobe koja će se uređivati … i neizostavno oko cijene uređenja.

Kada govorimo o namještaju po mjeri očigledne su prednosti: maksimalna iskorištenost prostora, kvaliteta izrade i potpuna podređenost ukusu korisnika, ali se često javlja skeptičnost oko isplativosti namještaja po mjeri, odnosno omjeru njegove vrijednosti i cijene.

Stoga smo željeli dati odgovor baš i na to, najčešće izbjegavano, pitanje.

 

Krenimo od početka….

 

Što to Iverpan poklanja?

 

Iverpan je odlučio pokloniti potpuno uređenje dječje sobe s namještajem po mjeri, u sklopu akcije Back to school Antene Zagreb. Uređenje ove sobe je upravo uspješno završeno.

 

Zašto uređenje dječje sobe?

 

Često se susrećemo s nizom predrasuda o uređenju prostora. Stoga smo željeli, na konkretnom primjeru, pokazati kako su dobro promišljanje prostora, odlična izvedba i pristupačna cijena vrlo uspješan recept za pronalazak sretnog rješenja u ne-tako-laganom zadatku. Usput smo, naravno, željeli razveseliti jednu obitelj čija je životna situacija baš dobar primjer.

 

Kako je odabrana dječja soba koja će se uređivati?

 

Odabrana je dječja soba za troje djece, predškolske i školske dobi, obitelji Petrović, koji su se prijavili na Antenu Zagreb, a ovako započinje njihova prijava: „Mi u 16 m2 u dječjoj sobi imamo troje djece i dva zamorca. Eva  god, Sven 7 god i Pavel 3 godine. Dakle borba svaki dan! …

 

Antena Zagreb je u sklopu svog dijela organizacije obradila prijave slušatelja, te je među mnoštvom prijava napravljen uži izbor i odabran je jedan od izazovnijih zadataka.

 

Smjestiti više djece, životinjica i različitih sadržaja u sobu od 16 m2 moguće je samo uz namještaj po mjeri, pa je to i glavni razlog zašto je upravo ova dječja soba izabrana kao izazovan projekt.

 

Kako je Iverpan uredio sobu?

 

Za funkcionalnu novu sobu, koja će dati najbolji odgovor na postavljene zadatke bilo je potrebno spojiti 3 ključna faktora: dizajnera, stolara i odličan materijal, naravno iz Iverpanove ponude.

 

Iverpan je stoga odabrao izvrsne suradnike na projektu i donirao cjelokupan materijal za izradu namještaja. Sklopljena je suradnja s dizajnericom Jasmin Viner iz tvrtke Arhidiz d.o.o. i Dariom Smodilom iz stolarije D&M Obrt za stolarske radove, kao stručnjacima s velikim iskustvom i preporukama.

 

Koji je bio prvi korak?

 

Dizajnerica je detaljno izmjerila sobu i poslušala sve zahtjeve i želje članova obitelji Petrović, a posebno korisnika dječje sobe. Nakon toga je ponudila nekoliko rješenja u kojima je želje obitelji pretvorila u stvarnost, oblikujući prostor baš po mjeri obitelji. Uslijedile su konzultacije i naposljetku je odabrano najbolje rješenje.

 

Nakon dizajnerice stolari su uzeli detaljne mjere prostora, napravili plan realizacije namještaja u skladu s projektom, te pokazali pravo izvedbeno umijeće što se tiče preciznosti, kvalitete izrade i rješavanja niza praktičnih detalja, koji su se pojavili prilikom realizacije.

 

Što je bio najveći izazov?

 

Oblikovanje prostora relativno malih dimenzija u kojem se spajaju vrlo različite funkcije i želje nije jednostavan zadatak. Projektni izazov bio je osigurati kćerki Evi vlastiti prostor, pomalo i odvojen od njene braće, te prostore za igru, učenje, što više prostora za spremanje odjeće i igračaka, dva zamorca i još mnogo toga.

 

Kako je riješen izazov?

 

 

Dizajnerica je osmislila zanimljiv raspored namještaja, pa su se u novoj Evinoj, Svenovoj i Pavelovoj sobi pojavili kreveti na kat, dodatni ležaj za prijatelje, 3 radna stola s ladičarima, rasvjeta koja reagira na pokret, TV na zidu, „prolaz“ u svijet mašte na zidu, hrpa ormara za igračke i odjeću, police za knjige i poseban dio ormara u kojem žive dva zamorca.

 

Kakav je estetski dojam?

 

Boje su neutralne i svijetle što prostor optički povećava, a diskretnim kolorističkim detaljima unosi toplinu i razigranost. Odlični izvedbeni detalji posljedica su promišljanja i stručne izvedbe.

 

Dobra priprema i organiziranost prilikom montaže i izrade namještaja rezultiralo je osjećajem kao da je ovo bio podosta lagan zadatak, što je itekako najbolji dokaz da su stručne ruke jamstvo izvrsno odrađenog posla i pouzdane kvalitete.

 

Koja je uloga Iverpana?

 

Antena Zagreb je pokretač akcije Back to school, a Iverpan je donirao sav materijal potreban za uređenje dječje sobe i dao punu podršku svim sudionicima u procesu realizacije od početka do kraja, te je organizacijski i financijski podržao obitelj do potpune realizacije dječje sobe. Sav pločasti materijal za izradu namještaja je oplemenjena iverica. Okovi za ormare, ograda i stepenice za krevete su vrhunske kvalitete iz Iverpanove standardne ponude, a ugrađena je i vrhunska LED rasvjeta sa senzorima koji reagiraju na pokret.

 

Kolika je cijena tog uređenja?

 

Najnezahvalnije je dati bilo kakvu cijenu za uređenje dječje sobe od 16 m2, jer na cijenu utječe, osim količine materijala i izbor materijala ili poseban zahtjev investitora, odnosno složenost nekog prostora i sl. Otprilike bi mogli reći da je cijena rada stolara, za uobičajeno složen posao izrade namještaja od oplemenjene iverice, otprilike podjednaka iznosu materijala ili nešto niža. Cijena dizajnera je također ovisna o zadatku i vremenu utrošenom na savladavanje istog, ali je višestruko niža od cijene stolara. U ovom primjeru je cijena pločastog materijala za cijelu sobu, te cijena spojnica, kutnika, kotačića, vijaka, nosača, ograda i ljestvi za krevete na kat, rasvjeta i sl ukupno oko 6.500 kn. Radi usporedbe cijena istraživali smo ponudu našeg tržišta za: 3+1 kreveta, dovoljno pouzdanih za sigurno penjanje troje djece, 3 radna stola s ladičarima, ormare za odjeću za troje djece, police za knjige, rasvjetu sa senzorima na pokret i sve ostalo. Nismo pronašli kombinaciju koja bi zadovoljila zahtjeve obitelji i ujedno se mogla smjestiti u sobu. Ponuda pojedinih kreveta na kat i pripadajućih stolova i ormara je vrlo raznolika, pa smo, pokušavajući pronaći neke povoljnije varijante, pronašli npr. nekoliko ponuda kombinacije jednog kreveta na kat s radnim stolom, ladičarem i ormarom od min. 3 x 4.000 kn, odnosno 12.000 kn za troje djece, uz napomenu da takva tri sklopa (za troje djece) ne stanu u sobu. Otprilike ista je cijena bila i za krevet na kat s pomoćnim ležajem, ali bez ormara i radnih stolova. Samo jedan ladičar, s kotačićima, širine 43 cm, je cca 3 x 2.000 kn, odnosno 6.000 kn za troje djece. Zidne police, poput ugrađenih, su od 200 kn do 400 kn za jednu policu. U ponudi ormara su zapravo razni tipovi garderobnih ormara dubine 60 cm, a u širini cca 1 m je cijena oko 1.000 kn, što bi za troje djece iznosilo 3.000 kn. Radni stolovi su od 700 kn, odnosno 2.100 kn za troje djece.

 

Međutim najvažnije je, neovisno o cijeni, naglasiti pitanje odnosa cijene i vrijednosti. Stoga je pravo pitanje:
Koliko vrijedi soba od 16 m2 koja je prostorno maksimalno iskorištena i podređena boravku, učenju i igri troje zadovoljne djece?
Mi mislimo: Neprocjenjivo!

 

Konačan rezultat?

 

 

Konačan rezultat je izvrsna dječja soba, koja je zadovoljila zahtjeve korisnika i prebrodila sve izazove. Dojam u sobi je vrlo optimističan i ugodan što je potvrda vrhunski odrađenog posla, a svaki dječji osmjeh koji iz nje dopire je najveća nagrada svim sudionicima zaslužnim za njenu realizaciju.

 

Što o svemu kaže obitelj?

 

Tata i mama Petrović dali su nam puno povjerenje i podršku oko realizacije ovog projekta. Pripremili su sobu za montažu, a cijela je obitelj pomagala i oko realizacije, do zadnjeg detalja, pri čemu je Eva prednjačila.

Eva, Sven i Pavel su jedva dočekali svoju novu sobu. Svojim su igračkama već napunili ormare, oboružali se kompjuterima, knjigama, super herojima … i kreću u nove radne pobjede.  Sven i Eva uredno pišu zadaće svaki za svojim radnim stolom, a ponekad i zajedno. Sami su izabrali zidnu tapetu s tajnim “prolazom” pored kojeg su smještena i njihova dva zamorca.

Eva je rekla da joj se jako sviđa njen krevet na kat, u koji joj se uselio i najmlađi brat, jer ne želi biti jedini na donjem krevetu. Najbolja im je “fora” što svaki krevet ima svoje svjetlo, koje se pali na senzor pokreta, pa su nam to odmah morali i pokazati!

 

 

Uređenje dječje sobe

 

Na pitanje koliko su zadovoljni svojom sobom, na sva se tri lica razvukao širok osmjeh, a rukama su skoro dotaknuli nebo 🙂

 

 

Popis materijala za uređenje dječje sobe:

Pločasti materijali:

Bijeli FH Funder 1630 FH – 19 mm 
Bijeli FH Funder 1630 FH – 25 mm 
Svijetlo sivi 2112 PE – 19 mm 
Žuti 2134 PE – 19 mm 
ABS trake za kantiranje

Rasvjeta:

HD LED senzor s prigušivačem svjetla
Primo flexled 24 V HB 
15W LED transformator sa 6 ulaza – 24V 
Fino površinski aluminijski profil za flexled
Priključni kabel za Primo flexled 2,5

Okovi:

Ograda za dječji krevet 
Ljestve za dječji krevet


Kutnik za krevet 100 mm
Kutna spojnica 44 mm
CLIP 100° spojnica  s oprugom
Metalni nosač polica s graničnikom
Nosač visećih elementata “L”

Trio matica M6
Vijak za trio maticu
Vijak 3,5 x 17 – upuštena glava, cijeli navoj, križni – Spax
Vijak 4 x 20 – upuštena glava, cijeli navoj, križni – Spax
Samoljepivi pokrov – Bijeli 51

Kotač okretni transparetni s kočnicom
Kotač okretni transparentni

METABOX djelomično izvlačenje 500/86
METABOX spojnica lijeva/desna