Meni
U zajednici

Živim u bojama – budi dio pozitivne promjene

2020. godina je po malo čemu dobra i uvelike je ostavila trag na život svakog od nas. Našim projektom Živim u bojama, odlučili smo barem malkice obojati svijet u kojem živimo veselijim bojama. 

Slavimo trideseti rođendan i pokrećemo pozitivne promjene – za bolji svijet u kojem živimo

A kad se male ruke slože, sve se može. Udružili smo snage s našim suradnicima i partnerima – dobavljačima materijala, stolarima, arhitektima i dizajnerima kojima smo neizmjerno zahvalni na podršci. Zajedno smo odlučili vratiti osmijeh na lice mališana iz tri zagrebačka dječja vrtića pogođena potresom – Markuševac, Izvor i Iskrica. Tu započinje priča našeg projekta #živimubojama, i želimo je ispričati i tebi.

Za naše najmlađe samo najbolje – Namještaj za igru, učenje i razvijanje

Nadoknaditi našim najranjivijim sugrađanima sve ono što su izgubili u nesretnim okolnostima potresa bila je nit vodilja projekta. Ali s vremenom je prerasla u želju da za njih napravimo nešto više. Namještaj koji može biti siguran, veseo, poučan i zaigran! Namještaj uz koji će njihov prostor postati poticajan i koji će izmamiti najveće osmijehe na njihova lica. 

Na zadatku su naša tri vrijedna tima – narančasti, zeleni i crveni. Svaki je tim sastavljen od arhitekata i dizajnera koji su zaduženi za osmišljavanje inovativnih i višenamjenskih rješenja. Tu su i stolari koji će uspjeti u besprijekornoj izvedbi zahvaljujući svojim vještinama i poznavanju karakteristika proizvoda. 

A čime će uveseliti naše mališane? Garderobnim kućicama ili cik-cak sjedalima, šarenim, pomičnim, zabavnim paravanima/pregradicama. Ideje poput stolica, spremišta i polica koje mijenjaju raspoloženja, kutci u kućicama u koje se mogu popeti i stolići koje mogu složiti poput cvijeta ili vijugave zmijice. Sve to za poticanje njihove kreativnosti i napredovanja uz namještaj koji će im služiti za igru, učenje i razvijanje. 

Živim u bojama rješava interijerske izazove u službi pokretanja pozitivnih promjena 

U najranijoj fazi projekta neizbježno je bilo izaći na teren i detektirati sve probleme prouzrokovane potresom. Naravno, uzeli smo u obzir i probleme s kojima se susreće vrtićko osoblje i odgajateljice u svojim svakodnevnim naporima da potaknu dječju kreativnost i napredovanje kroz igru. Svi ravnatelji bili su jedinstveni u ocjeni da su im uz oštećenja od potresa neki od glavnih i tekućih problema u vrtićima i tehnički. Nedostaje im garderoba za djecu, polica, pomičnih pregrada, višefunkcionalnih stolova koji bi služili za hranjenje, rad, grupni rad, i kao spremište. Pokazala se potreba za višefunkcionalnim polica, te za modulima u kojima bi se djeca mogla osamiti kad osjete potrebu.

živim u bojama
Primarno je da sav namještaj bude multifunkcionalan, pa je zeleni tim smislio cik cak garderobu i čovječuljka koji mijenja raspoloženja.
Photo: Iverpan

Kada smo sve to saznali, mogli smo se zajedno s našim partnerima baciti na proces razrade ideja, pa onda i proizvodnje namjenskih i multifunkcionalnih komada namještaja. Za naše mališane bilo je potrebno osigurati i sigurne materijale, pa smo se odlučili na MDF u boji koji je prije svega iznimno ekološki. Ovdje je plan bio napraviti neke oblike koje bi djeca mogla slagati i igrati se s njima (poput kockica, pločica, trokuta…)

živim u bojama
MDF u boji je odličan materijal za izradu dječjeg namještaja i upravo smo ga iz tog razloga odabrali za primarni materijal projekta Živim u bojama.
Photo: Iverpan

Kreativnost i snalažljivost u rješavanju problema

Angažman dizajnera, arhitekata te njihovo povezivanje s stručnjacima za izradu namještaja i uređenje interijere rezultirao je izvrsnim rješenjima s kojima želimo upoznati javnost. Ugodno smo iznenađeni odazivom, predanošću i entuzijazmom svih naših timova. Oni nam iz dana u dan pokazuju da se Hrvatska i u ovom sektoru može pohvaliti i tržišno predstaviti kreativnošću i snalažljivošću. 

Crveni tim iskoristio je MDF u boji za izradu penjalice skrivalice. Koncept je baziran tako da se dijete može u svakom trenutku osamiti, kada za to osjeti potrebu.
Photo: Iverpan

Pozivamo te da se na stranici projekta #živimubojama upoznaš sa radom i doprinosom naših partnera iz ovog ciklusa.

Tamo možeš dati svoj glas onom timu koji te njaviše oduševio svojim rješenjima. 

Uključi se i ti: Budi dio našeg projekta Živim u bojama

Obnova dječjih vrtića stradalih u potresu tek je početak. Želimo i dalje kroz zajedničke suradnje s partnerima davati svoj doprinos u izgradnji ljepšeg svijeta u kojem živimo. Zato ćemo u idućem ciklusu našeg projekta riješiti probleme uređenja, odnosno namještaj za neke bolnice/čekaonice u bilo kojem gradu u Hrvatskoj. Tu bismo mogli dodati i pronalaženje rješenja za škole, pučke kuhinje, možda staračke domove ili bilo koji objekt koji nam predlože naši kupci, partneri…, a koji udovoljava temeljnim pretpostavkama ovog projekta. 

U svom drugom ciklusu projekt #živim u bojama zaživjet će i u suradnji s mladim arhitektima i dizajnerima kojima želimo dati priliku da svoje ideje pretvore u opipljiva interijerska rješenja koja će im biti referenca za ulazak na tržište rada. 

Ako znaš neku potrebitu ustanovu kojoj bismo mogli udahnuti život u bojama, javi nam se

Pomozi nam naš svijet obojati veselijim bojama!